Radicale Rechtvaardigheid

Datum: 09/09/2014

De vijfentachtig rijkste mensen op de wereld hebben evenveel vermogen als de 3,5 miljard armste. Waar je wordt geboren bepaalt in grote mate hoe goed je het hebt. Rechtvaardig lijkt dit niet. Maar wat is rechtvaardigheid? Filosoof John Rawls bedacht een gedachte-experiment: hoe zou je een samenleving inrichten als je niet weet of je arm of rijk ter wereld komt, intelligent, dom, donker of blank? Wat zou dan redelijk zijn? Dat mensen zoveel mogelijk gelijk zijn? In werkelijkheid ben je niet onwetend. Wat is dan nog de waarde van deze rechtvaardigheidstheorie? Prof. Ingrid Robeyns radicaliseert dit idee en stelt dat échte rechtvaardigheid weinig ruimte laat voor ongelijkheid.

Wat het nog lastiger maakt is dat rechtvaardigheid niet het enige is dat telt in de praktijk. Als samenleving kiezen we ervoor ook duurzaamheid en efficiëntie zwaar te laten wegen. We kunnen niet allemaal elke ochtend douchen, autorijden en naar de universiteit gaan. Als rechtvaardigheid een waarde is naast vele andere, wat kan je dan nog als radicaal rechtvaardige?

Prof. dr. Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethics of Institutions aan het interdisciplinaire Ethiek Instituut aan de Universiteit Utrecht.