Over man- en vrouwzijn

Datum: 14/10/2014
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Café Hofman

Sekseverschillen zijn overal om ons heen. Ondanks drie feministische golven is de meisjesafdeling nog steeds roze, spelen vrouwen de rol van verleidend object in videoclips en reclames en krijgen topvrouwen gemiddeld nog steeds minder betaald dan mannen in dezelfde functie. Toont de hardnekkigheid van de verschillen aan dat ze simpelweg in onze natuur zitten? Moeten we de tweedeling tussen mannen en vrouwen in onze samenleving blijven proberen te ondermijnen, zoals filosofe Judith Butler stelt?

Volgens filosofe Luce Irigaray niet: we moeten juist het verschil tussen de twee geslachten waarderen. Irigaray wil vrouwen niet vastpinnen op hun biologische sekse, maar wil ruimte creëren voor de eigenheid van vrouwen. Maar wat is die eigenheid dan? Moeten mannelijk- en vrouwelijkheid de ruimte krijgen of juist niet? Wat betekent je lichaam voor je identiteit? Een filosofisch perspectief op de betekenis van man- en vrouwzijn.

Dr. Annemie Halsema is universitair docent Wijsbegeerte aan de VU en is gespecialiseerd in feministische theorie, (persoonlijke) identiteit en de belichaming daarvan.

Dr. Linda Duits is publiciste en sociaal wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur.


Sidebar