Gewaagde gedachten

Datum: 05/11/2013

In de jaren 1678–1679 krabbelde een jonge vrijdenker pikante notities in een onooglijk opschrijfboekje. Alles wijst erop dat de auteur een Utrechtse student was met goede connecties, al was een politieke rol op dat moment niet aan de orde. Het was iemand met een hang naar onorthodoxe en gewaagde ideeën, maar met een eclectische instelling. Hij was gefascineerd door al wat nieuw, spannend of sappig was: Spinoza speelt een belangrijke rol in de aantekeningen, en dat geldt nog meer voor de beruchte eroticus Adriaan Beverland, die kennelijk een vriend van hem was.

Literaire en wijsgerige citaten en uittreksels worden afgewisseld met platte roddels en lopende zaken in de lokale, nationale en internationale politiek. Het is een getuigschrift van de spanningen in een veranderende wereld. Prof. dr. Piet Steenbakkers en dr. Jetze Touber vertaalden, samen met dr. Jeroen van de Ven, het werkje en onderzoeken zijn hersenspinsels. Welke invloed hadden de grote filosofen uit zijn tijd op de student en op de samenleving in zijn algemeen? Hoe zag zijn wereld eruit?

Piet Steenbakkers is hoofddocent Geschiedenis van de moderne wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht, en bezet de leerstoel Spinoza Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Jetze Touber is onderzoeker aan het Onderzoeksinstituut Filosofie en Religiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich onder meer bezig met bijbelkritiek, secularisatie en de plaats van de godsdienst in de 16e en 17e eeuw.

Lees ook het blog van Studium Generale over deze avond.