De toekomst van de banken

Datum: 08/10/2013

Wie vandaag als starter aanklopt bij een bank voor een hypotheek of een lening voor een start-up bedrijfje krijgt steeds vaker nul op het rekest. Banken moeten tegelijkertijd hun klanten bedienen en aan strengere eisen van toezichthouders voldoen. Hun positie is daarmee nog steeds moeizaam, vijf jaar na het uitbreken van de kredietcrisis. Banken vervullen tegelijkertijd onmisbare functie. Daarom vragen we tijdens deze avond: hoe kunnen ze dienstbaar zijn aan zowel economie als samenleving? Hoe ziet de ideale bank van de toekomst eruit? Waartoe is zij op aarde? We gaan in gesprek met twee experts over de vraag hoe banken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten invullen. Waarin moeten ze investeren, en waarin juist niet? Hebben banken een taak bij het bestrijden van maatschappelijke problemen als de vergrijzing, de verloedering van stadswijken, of de verduurzaming van de economie? Of moeten zij zich richten op maximale rendementen? Een avond idealen en het geld om ze waar te maken.

Harry Hummels is hoogleraar ethiek, organisatie & samenleving aan de Universiteit Maastricht, Managing Director van SNS Impact Investing en European Liaison voor het Global Impact Investing Network.

Rens van Tilburg is econoom, columnist van de Volkskrant, onderzoeker bij SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) en lid van het Sustainable Finance Lab – een denktank die wil bijdragen aan verduurzaming van de financiële sector.

Met een column van Marie Göbel, MA (Universiteit Utrecht).