Filosofie als wetenschap?

Datum: 08/03/2016

Filosofie is een eigenzinnige discipline. Filosofen meten niet, gaan niet rond met vragenlijsten en hebben geen lab. Ze lezen, denken, beargumenteren en schrijven. Maakt dat filosofie minder wetenschappelijk? Filosofie valt onder de geesteswetenschappen en op universiteiten wordt onderscheid gemaakt tussen geesteswetenschappen, die begrijpen en interpreteren, en de natuurwetenschappen, die verklaren en voorspellen.

Dit onderscheid was niet altijd vanzelfsprekend. Zo stelde de filosoof en psycholoog Franz Brentano dat de ware methode van de filosofie geen andere is dan die van de natuurwetenschappen. Hoe moeten we dat begrijpen? Is de tegenstelling tussen natuur- en geesteswetenschappen op de universiteit achterhaald? Wat voor een wetenschap is filosofie?

Met dr. Carlo Ierna, Postdoctoraal Onderzoeker bij het Department Filosofie & Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht